Saturday, 24 December 2016

Study Week Sem 7

Assalamualaikum
:)

[ Lets Do It ]
I have friend
Dia hati batu . Susah nk dengar nasihat
Suka buat maksiat

I have decided
I gave him an earphone . Nak suruh dia dengar Surah Taha .
Because . I have ever heard from adik punya senior . Surah Taha works untuk lembutkan hati
So , bagi dia dengar dan perhaps hati dia akan jadi lembut
" Oi , amik . dengar surah ni "
" Buat apa ? "

" Amalkan je , untuk kebaikan kau "
" Okay "

" Perlu ke ? "
" Dengar je , cukup tiga hari . Aku belanja wendys "

He changed days after another
Dia mula solat . Mula ke masjid

Im touched
While 
Im the one who were changed into something worse

Ke masjid pun susah . Solat sunat pun payah . Suka bantah ibu abah
Someday 
I think , I need it

Why did i only do it for people
Why didnt i do it for myself too

So , i preached him
" Bak sini earphone tu "
" Aik , kenapa pulak "

" Bukak loudspeaker "
" On your words "

We hear it together
------------------------------------------------------------------
Da'wah isnt how you told them to do it
It is about how you together do it

It isnt about
" I am better than you "
It is about
" We are being better with you "

-Luminous Pearl

Just want to share it.
saya pun tengah dengar surah ni
bila dengar Syeikh Mishary Rashid sampai sebak mengalunkan surah ini
rasa diri amatlah kerdil

Teringin melembutkan hati yang dah banyak melakukan dosa
Allah
Allah
Allah
maafkan kami ya Allah.......

mungkin tajuk tiada kena mengena dgn isi
takpe.

Don't know what to say more.
moga ia bermanfaat ye sahabat sekalian
insyaAllah

tak sabar nak balik 12 Januari nanti
kak ngah rindu ummi abah sangat!
rindu semua

moga Allah masih memberi kesempatan utk kak ngah jumpa ummi dan abah lagi
amin ^_^

btw, adik wildani dah ada nama
Wan Irdina Nafeesa Wan Muhammad Faisal
Subhanallah! cantik betul nama
seindah tuannyaaaa

pandai kak long bagi nama
nanti nak suruh kak long letak nama gak la...
haha
bye.

Sunday, 16 October 2016

Anak Syurga

Alhamdulillah
masih bernafas hari ini
:D

Assalamualaikum

kak hani selamat melahirkan seorang bayi perempuan
a.k.a adik wildani
sebab tak tahu lagi nama dia
so panggil adik wildani

lepas ni wildani ade geng daaa
gangster. haha
*kejam betul suka pggil wildani gangster
heeee

kak hani lahir guna wacuum way
saya pun tak tahu macam mane lah vacuum tu
macam first time dengar

when kak long asked
why used vacuum?
I answer her : I'm just thinking logical like dust. 
lol

yela kan. 
macam habuk susah nk sapu.
guna vacuum la 
hahha
whatever
tak tahu
jom google jap... (please click here..)

okay done!
malas nk baca sekarang
panjang sangat
nanti ada masa kaji balik

guess what?
3 hari lepas I got new baby sepupu
a girl also
cute

baby 
bau syurga....!
wangiiiiiiii kannnn :)

ok2
sambung keje balik
baru abis stalk blogspot sseorg
puitis sgt sahabat aku ni rupanya
cakap aku jiwang~~~~
:p

papehal roger k
bye

btw jom.
jom ape?
jom.....
hee
jom tambah pahala sikit

selawat jom!
*Allahummasolli'alaMuhammad
*Wa'alaalihiwasohbihiwassalam


Sunday, 9 October 2016

Teknik BAD 2

Assalamualaikum

malam ni saya malas sikit nk menaip
saya just nk share BAD 2 je
hee

jap ek. line slow pulak
haha

BAD 2 (30 September 2016)

Next cerita pasal BAD is nk daftar mengundi. yeah. 
mengundi utk negara bangsa dan raga.
umur baru cukup 22 tahun
*teringat kalau dulu2 sy sebut raga saya akan tambah... bangsa negara dan raga basikal awk. haha hmmm tak kelakar pun

okay. sambung pasal BAD. 
masa tu sy pegi pos office nk daftar. 
kan dekat sawarak ni org solat jumaat awal sikit kan. 
so kat sana amatlah ramai hamba Allah yang menunggu. dahlah pejabat dia tu kecik je. 
so agak penuh la. 
saya masuk then kawan sy ambil no dekat kaunter. 
sy no 30. dia ambil 31.
*baik kan kawan sy. dahulukan org lain dulu :)
masa tu no giliran 80 dekat kaunter. 
so ade dalam 20 orang utk smpai no 100. dan ade 29 org nk smpai no 30. 
ramai gk tu 😂😂
(dia guna sistem rotate number)

lepas tu tiba2 kawan sy datang tunjuk no dekat sy. no 25. ade orang balik so dia ambil no orang tu. 
wah! untunglahhh dapat awal. 
sy pun tggu punya tunggu teringat dekat BAD.
"Ya Allah, kan best klau dpt no awal"
selang bbrapa minit. Ade budak perempuan india tnya saya. Dia duduk kerusi depan saya. Awk nk no ni tak? no 6. 
Muka sy dh excited dah masa tu 😁😁😁 hohoho
Ya Allah. terharunya..... jauh tu no 30..jadi no 6. 
Alhamdulillah 😊😊😊

Friday, 7 October 2016

Teknik BAD 1


Bismillahirahmanirrahim :)
> Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

sobahannur!
>selamat pagi :D

ape cite?
sihat dok?
alhamdulillah

seperti yang dijanjikan.
saya nk update kisah BAD 1
heee...... eksaited tak?
*tak langsung.........


BAD 1
Rabu (28 September 2016)

masa ni musim orang tengah bz nk tukar kad. 
then sy pun pegilah ke bank2 tersebut utk tukar kad. 
Bila sampai maybank. perghhh. boleh tahan ramai gk org. 
Then sy dftar. org bank tu ckp tggu sejam ek utk ambil no. 
 I said okay. sy pun keluar maybank utk ke CIMB. sebab dua org kawan sy kat sne. 
so sy stay je kat sana. 
tiba2 terdetik kat hati sy. nape tak doa dekat Allah je? mintak dekat Allah. then sy doa. 

ya Allah. aku nk masuk maybank ni. boleh tak aku xnk tggu sejam. tp nk tggu dalam 10-15 mins je. then 
tawakkal. then sy masuk maybank. sy risau gk takut nama dh kena pggil. tp sy still tggu. dalam 15 mins tggu. wahhhh magic rse. Allah dgr doa sy Description: 🙂Allah mmg baik. 

Pengalaman pertama guna BAD. mmg terbaik. 

Letaklah pengharapan hanya pada Allah walaupun benda tu macam mustahil.
#teknikBAD
#BertanyaAllahDahulu

sekian~


Friday, 30 September 2016

Teknik BAD




Assalamualaikum
selamat petang
Sobahannur.

hari ni terdetik pulak nk share pasal teknik BAD
BAD?
Yes. BAD
Tapi....... bukan BAD yang bermaksud buruk atau jahat tu. heee

BAD is a book
A book with title : Bertanya Allah Dahulu
so bila jadi shortform
B.A.D :)

cmne tahu kewujudan buku tu?
alkisahnya.....
sy terjumpa satu tips macam mana nk jadi pelajar cemerlang.

tips yang orang tu share:
1. Solat dulu. baru kelas.
2. tiga solat sunat: DHUHA, sunat sebelum SUBUH, TAHAJJUD
3. SOLAT HAJAT perlu dilakukan sebelum, semasa dan selepas.
4. teknik BAD
5. ubah cara belajar
6. plan carry marks / tutorial sebelum study week /  exam yang lewat study dulu

okay maksudnya dia hanya ade online la kan. 
*sebenaarnya hari ni baru 1st time sy bukak. hee

and one day sy berjalan2 di sebuah kedai buku
guess what?
sy ternampak satu buku


saya bermonolog dalam hati
eh? macam buku tu je
then sy ambil. tgok beberapa pages
wahhhhhhhhh!
seriously buku ni ada kat alam nyata.
hehe
*ingat kat online je

that's why la sy tak pernah bukak online.
sebab dah ada buku. hee

so kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut boleh hubungi sy. eh?
tak perlu.
pergi je laman web tu. 
*ce tengok atas balik. ada saya letak sekali alamat dia

okay. nanti sy update cerita2 yang berkaitan BAD ni ye.
Assalamualaikum ^_^

stay tuned with writer





Monday, 30 May 2016

Week 14


Assalamualaikum...
kaifahaluki?
kaifahaluka?
maksud dia : awk apa khabar?
sihat? Alhamdulillah
semoga kita semua dalam perlindungan ALLAH
Amin :)

week 14?
apakah?
tak de ape pun sebenarnya
week 14 ni adalah week last sem ni
sebab lepas ni kami akan ada study week 
a week
then?
FINAL EXAM you!

waaaaaaaaaaaaaaaaaa........... dah abis lah sem ni
next year will be my toughest year.
my final year as CIVIL ENGINEERING student
hopefully la
nak GOT.
grad on time
insyaALLAH. 
DOAkan sy ye :)



Sunday, 1 May 2016

I'm Third Year Student :)

Assalamualaikum readers yang setia :)

thanks sebab sudi baca blog saya
dah lama kan tak update blog ni
bukan setakat berhabuk
tapi hilang dh debu2 tu di bawa angin
 
ok. tak tahu nak cakap pasal apa
saya cuma tak sangka lah this blog boleh guna lagi'
yelah kan, sebab dah lama sangat saya tak update
dan kebiasaannya kalau blog2 yg ditinggal sepi memang dia akan block

alhamdulillah, hari rabu last week ( 27 April 2016)  saya dh lulus lesen kereta
*sujud syukur
syukran buat ummi abah yang selalu mendoakan
tak dilupa kepada sahabat2 yang sentiasa d sisi saya
thanksssss koranggggg!!!~

lesen ni dh tertangguh dari sy abis SPM lagi
sedihkan... haha
tape, saya yakin Allah pasti bagi yang terbaik kan?

btw, sy dah third year skrg. civil engineering.
dulu poyo sgt kan tak minat engineering ni
hehe
memang tak minat pun!
tapi dah tiap hari saya kena mengadap subject2 engineering ni...
lama2 fell in love la jugak. :)
alhamdulillah, Allahuakbar


doakan saya agar jadi engineer solehah dan mukminah ye. insyaALLAH
amin.